Praktische info

Hier vind je meer uitleg over hoe je lid wordt van de bib en hoe je bibliotheekmaterialen kan ontlenen, verlengen en reserveren.

Het volledige reglement kan je hier nalezen.

Iedereen is welkom in de bibliotheek om de krant of een tijdschrift te lezen, te studeren, boeken in te kijken. Hiervoor hoef je geen lid van de bib te zijn.

De bibliotheek beschikt over wifi. Je vindt de inloggegevens op de schermen in de bib. 

Lid worden van de bib

Wil je materialen ontlenen en meenemen naar huis, dan moet je lid zijn van de bibliotheek.

Iedereen kan lid worden van de bibliotheek. Je kan je inschrijven aan de infobalie van de bibliotheken tijdens de openingsuren of online. Je maakt gebruik van je elektronische identiteitskaart (eID) of je krijgt een bibliotheekpas. Schrijf je jou online in, dan moet je binnen de twee maanden nog eens langs de infobalie komen met je eID. Een lidmaatschap geeft toegang tot de bibliotheken van Waregem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve.

Door zich in te schrijven in de bibliotheek verklaart de lener zich akkoord met het reglement dat hem/haar overhandigd werd.

Let op bij het online (her)inschrijven! Ben je student of heb je recht op het UiTPAS-kansentarief? Dan moet je je inschrijven aan de balie van de bibliotheken.

foto bib atrium
© Christophe Vander Eecken

Kosten

Leners vanaf 18 jaar betalen een jaarlijks lidgeld van 5 euro. 
Leners tot 18 jaar betalen geen lidgeld. 
Voltijdse studenten kunnen gratis lid worden als ze een geldige studentenkaart voorleggen aan de infobalie voor het inschrijven of hernieuwen.

Als je lid bent in Waregem, Desselgem of Sint-Eloois-Vijve kan je gratis lid worden in de bibliotheken van de regio zuidwest (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Wervik, Wevelgem en Zwevegem).

Je kan het lidgeld betalen tijdens je bibbezoek aan de automaat, via mijnbibliotheek of via overschrijving naar het rekeningnummer van de bibliotheek (IBAN BE45 7380 1657 4389) met de mededeling 'lidgeld + naam'.

Wat moet je meebrengen?

Bij de eerste inschrijving breng je je identiteitskaart of verblijfsvergunning mee.

foto ontlenen bib
©Christophe Vander Eecken

Ontlenen

In totaal kan je maximum 15 materialen ontlenen per bibpas voor 4 weken.

Waarvan maximum:

  • 5 games
  • 5 themaboeken, -cd's, -dvd's (carnaval, Pasen, sint, Kerst)
  • 5 reisgidsen
  • 5 lp's
  • 5 taalcursussen
  • 5 educatieve spelmaterialen
  • 1 e-reader

Kosten

De ontleningen zijn gratis, enkel voor e-readers betaal je 5 euro.

Inleveren

Je kan de materialen inleveren tijdens de openingsuren in de bibliotheek of via de inleverbus buiten. Spelletjes, e-readers en snippertassen kan je enkel inleveren aan de infobalie in de bib. 

Ben je te laat, dan betaal je 0.20 euro te-laat-geld per materiaal per dag. 

Verlengen

Alle materialen (behalve e-readers) zijn eenmaal vier weken verlengbaar vanaf de dag dat je de verlenging aanvraagt. Dit kan enkel als materialen niet voor een andere lener gereserveerd zijn. Je kan verlengen aan de zelfuitleenbalie in de bibliotheek, aan de infobalie in de filialen of van thuis uit via mijnbibliotheek.

Reserveren

Zowel uitgeleende als niet uitgeleende werken kan je reserveren.

Bij reservering heeft de lener één week de tijd (na verwittiging) om het gereserveerde werk af te halen. Bij annulering of niet (tijdig) afhalen van een reservering wordt het reserveringsgeld niet terugbetaald

Kosten

Reserveren kan je tegen 0,50 euro per werk. Indien je wordt verwittigd per brief dat het werk kan worden afgehaald, betaal je 1 euro per brief. Verwittigen per e-mail is gratis.

foto boeken bib
©David Plas

Privacyverklaring

Wil je weten wat de bib en Cultuurconnect met jouw persoonlijke gegevens doet? Lees hier de volledige privacyverklaring.