De Bibwebsite

Wat is nieuw op de website?

Tijdens de zomermaanden van 2018 testen we met onze bib als één van de eersten in Vlaanderen deze nieuwe bibliotheekwebsite en catalogus uit. We focussen op nog meer gebruiksvriendelijkheid met deze vernieuwingen:

  • De cataloguspagina's zijn nu volledig geschikt gemaakt voor mobiel gebruik, probeer maar op je smartphone.
  • De beschikbaarheidsinformatie krijg je nu meteen op het detailscherm van een item te zien, je moet niet meer doorklikken naar een aparte pagina.
  • De Mijn Bibliotheek dienst is niet langer een aparte website. Meld je aan bij de site om je gebruikersmenu te zien. Daar vind je jouw vertrouwde Mijn Bibliotheek diensten zoals het bekijken en verlengen van je uitleningen terug.
  • Algemene of persoonlijke meldingen van de bib krijg je nu in een berichtenbox te zien.
  • Het reserveerproces werd slimmer. Er is maar één reserveerknop per item, klik je die aan dan worden enkel de edities die reserveerbaar zijn getoond en kun je daar een keuze uit maken.

Klaar voor nog meer vernieuwing

Tijdens de pilootfase horen we graag jouw feedback en opmerkingen. Daarmee help je ons de site nog gebruiksvriendelijker te maken voor we ze over heel Vlaanderen uitrollen. Je kunt je feedback achterlaten via de pop-up die je af en toe zult zien verschijnen of je mag ook steeds een bibmedewerker aanspreken.

Ook daarna zullen we permanent blijven sleutelen aan de site, we zijn reeds bezig met:

  • een tool die je leestips op maat kan geven, op basis van jouw leenhistoriek en interesses.
  • een nog eenvoudiger reserveerproces waarbij automatisch de snelst beschikbare editie voor je wordt klaargezet.

De catalogus

Hoe zoek ik een boek, cd, film of een ander item op in de catalogus?

Geef één of meerdere zoekwoorden, als je even wacht krijg je ook zoeksuggesties te zien. Druk op Enter of klik op 'Zoeken' om te zoeken met je oorspronkelijke zoekterm.

Je krijgt je zoekresultaten te zien, bovenaan deze lijst vind je filters terug waarmee je jouw zoekresultaat eventueel kunt verfijnen.

Klik op een resultaat om een gedetailleerde beschrijving te zien en te weten te komen of het materiaal aanwezig is in de bib.

Hoe kan ik zien of een item beschikbaar is?

Op het detailscherm van elk catalogusitem vind je de beschikbaarheidsinformatie terug. Klik in de resultatenlijst op een titel om het detailscherm te openen. Je ziet rechts meteen of een item op dit moment aanwezig is in de bib of niet. Scroll naar benden om de exacte plaats in de bib te zien.

screenshot van de beschikbaarheidsinformatie

 

Hoe kan ik materialen reserveren?

Dit doe je vanaf het detailscherm van het item dat je wenst te reserveren. Als de uitleenvoorwaarden van jouw bibliotheek dit toelaten, vind je hier een reserveerknop terug. Het reserveren gebeurt in enkele stappen. Als je nog niet aangemeld bent zal je eerst gevraagd worden om aan te melden bij Mijn Bibliotheek.

Na het aanmelden krijg je de eventuele kostprijs van de reservering te zien en kun je de editie kiezen die je wenst te reserveren. Als je bib dit toelaat krijg je vervolgens de kans om een afhaallocatie te kiezen. Tenslotte wordt de reservering bevestigd.

Wanneer het gereserveerde materiaal voor je klaar staat in de bib krijg je een mailtje of brief toegestuurd door de bibliotheek.

Hoe kan ik kranten- en tijdschrifartikels zoeken en online lezen?

Het GoPress krantenarchief is enkel beschikbaar bij bibliotheken die hier een abonnement op hebben.

Klik op het tabblad 'krantenarchief' (boven het zoekvak) om deze digitale collectie te doorzoeken.

Als je op de titel van een artikel klikt, krijg je het loginscherm van Mijn bibliotheek te zien. Meld je aan om het artikel te lezen. Vanop een pc in de bibliotheek zelf hoef je niet aan te melden, je zult daar automatisch doorgestuurd worden naar het artikel.

Kan ik ook een boek ontlenen uit een andere bibliotheek dan die waar ik lid van ben?

Ja, je kunt een beroep doen op de dienst “Interbibliothecair Leenverkeer” (kortweg IBL). Contacteer jouw lokale bib, zij zullen jou de kostprijs voor deze dienst laten weten en zullen voor jou een aanvraag plaatsen bij die andere bibliotheek. Je kan de boeken dan in je gebruikelijke bib komen afhalen.

Mijn Bibliotheek (verlengen, lijsten, lidkaarten beheren, ...)

Hoe kan ik een overzicht krijgen van mijn uitleningen en mijn uitgeleende materialen verlengen?

Meld je aan bij Mijn Bibliotheek om je uitleningen te bekijken en om de uitleentermijn van uitgeleende items te verlengen. Als je nog geen Mijn Bibliotheek login heb moet je eerst een account aanmaken (meer info).

screenshot aanmeldknop

 

Wanneer je bent aangemeld kun je het gebruikersmenu gebruiken om je persoonlijke gegevens te consulteren. Het bekijken van je ontleningen vind je als eerste optie terug.

menu dat je ziet wanneer je aangemeld bent

 

Als je meerdere lidkaarten gekoppeld hebt kies dan de bibliotheekkaart waarvan je de uitleningen wenst te bekijken.

Bij elk item kun je zien wanneer en in welke bibliotheek je het ontleend hebt. Je ziet ook hoe lang je uitleentermijn nog loopt, of dat deze vervallen is. Items waarvan je de uitleentermijn kunt verlengen hebben een verlengknop. Zie je geen verlengknop? Dat betekent dat de uitleenvoorwaarden van jouw bibliotheek geen verlenging meer toestaan. Bovenaan het overzicht is er ook een knop waarmee je in één keer alle items die verlengbaar zijn kunt verlengen.

screenshot van overzicht uitleningen

 

Waarom een profiel bij Mijn Bibliotheek aanmaken?

We zetten de voordelen van Mijn Bibliotheek even op een rijtje!

Als je een profiel hebt bij Mijn Bibliotheek kun je:

- ontleende materialen verlengen en online reserveren

- digitale collecties bekijken: GoPress, fundels, e-boeken ...

- een overzicht van je kosten bekijken

- lidmaatschappen van verschillende bibliotheken samen beheren

- de bibliotheekkaarten van je gezinsleden op één en dezelfde plek beheren

Hoe registreer ik me bij Mijn Bibliotheek?

Klik hiervoor op "Maak een profiel aan". Voorlopig moet je nog een profiel aanmaken op de oude Mijn Bibliotheeksite.

De stappen om een profiel aan te maken:

1. Controleer of de juiste bibliotheek is ingevuld, klik "volgende".

2. Koppel je lidmaatschap aan je profiel: neem je bibliotheekkaart of identiteitskaart bij de hand en vul de velden ‘bibliotheekkaartnummer’ en ‘paswoord’ in. Werk je met je identiteitskaart, dan vul je jouw rijksregisternummer in. Je paswoord is (meestal) je geboortedatum die je ingeeft met schuine strepen tussen (bv: 17/02/1986). 
Deze gegevens heb je nu niet meer nodig om online de diensten van je bibliotheek te gebruiken!

3. Vervolledig je Mijn Bibliotheek-profiel: hier kies je een eigen wachtwoord en een gebruikersnaam. Hiermee kun je later inloggen op onze site. Klik op “Profiel aanmaken”. Je krijgt nog een bevestigingsmail waarmee je je e-mailadres kan verifiëren.