Bande dessinée
Néerlandais

De scepter van Ottokar

Hergé (auteur)

De scepter van Ottokar

Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus, 12-14 ans et plus
Titre
De scepter van Ottokar
Auteur
Hergé
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le sceptre d'Ottokar
Éditeur
Doornik: Casterman, 1997
62 p. : ill.
ISBN
9789030325178 (paperback) 90-303-2517-8 (paperback) 90-303-2756-1
Plusieurs langues:

Commentaires

De zoon van Kuifje
Op 22 mei 1907 werd Georges Remi (1907-1983) ? beter bekend als Hergé, de geestelijke vader van 'Kuifje' ?, te Brussel geboren. Met zijn honderdste verjaardag in zicht organiseerde Parijs recent een prestigieuze tentoonstelling in het Centre Pompidou, maar de Brusselse Musea voor Schone Kunsten voerden een ambitieus tentoonstellingsproject af wegens tijdsgebrek. De Belgische viering start zo in mineur, al zal de (symbolische) eerstesteenlegging van het Hergé-museum (Louvain-la-Neuve) de toekomst van zijn erfenis moeten verzekeren. Een volledige kalender van de wereldwijde activiteiten gedurende het Hergé-jaar vind je op www.kuifje.be.
De wereld van Hergé
Om een beter zicht te krijgen op het fenomeen Hergé, zijn we nog steeds aangewezen op Benoît Peeters die naast de biografie Hergé, zoon van kuifje (2003) ook de allesomvattende monografie De wereld van Hergé (1993) publiceerde. Daarin overloopt hij de carrière en het oeuvre van Hergé als striptekenaar en il…Lire la suite
Herdruk van een van de klassiekers van Hergé. Ten opzichte van de eerste Nederlandse uitgave (1947) is het taalgebruik gemoderniseerd: 'Z'n haar ziet eruit als een scheerkwast' veranderde in 'met een rare kuif op z'n kop', maar waar de verbetering van Professor Spiritus tot Halambiek zit, is onduidelijk. De tekeningen zijn ongewijzigd. De journalist Kuifje raakt verwikkeld in een complot, gestuurd door buurland Bordurië, om de koning van Syldavië af te zetten (parodie op de eind jaren dertig politieke onrust in Centraal Europa/de Balkan). Operazangeres Castafiore maakt in dit album voor het eerst kort haar opwachting. Detectives Janssen en Jansen zorgen voor de komische noot. Vanaf ca. 10 jaar.

À propos de Hergé

Georges Remi, dit Hergé, né le 22 mai 1907 en Belgique à Etterbeek et mort le 3 mars 1983 à Woluwe-Saint-Lambert, est un auteur de bande dessinée belge, principalement connu pour Les Aventures de Tintin, l'une des bandes dessinées européennes les plus populaires du XXe siècle.

D'abord dessinateur amateur d'une revue scoute, il signe à partir de 1924 ses planches du pseudonyme « Hergé » formé à partir des initiales « R » de son nom et « G » de son prénom. Quelques mois plus tard, il entre au quotidien Le Vingtième Siècle, dont il devient rapidement l'homme providentiel grâce aux Aventures de Tintin. Celles-ci débutent le 10 janvier 1929 dans un supplément du journal d…En lire plus sur Wikipedia