Boek
Nederlands

Het huis op kippenpoten

Sophie Anderson (auteur), Elisa Paganelli (illustrator), Pauline Michgelsen (vertaler)
Marinka (12, ik-persoon) woont samen met haar oma, Baba Jaga, in een huis dat telkens aan de wandel gaat. Haar oma begeleidt de zielen van dode mensen door de Poort. Als Marinka weg wil lopen om haar eigen pad te vinden, heeft haar huis een heel ander idee. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Familie, Magie, Spoken
Titel
Het huis op kippenpoten
Auteur
Sophie Anderson
Illustrator
Elisa Paganelli
Vertaler
Pauline Michgelsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The house with chicken legs
Uitgever
[Amsterdam]: Volt, 2021
297 p. : ill.
ISBN
9789021426037 (hardback)

Besprekingen

Dit verhaal is geïnspireerd door Slavische volkssprookjes over Baba Jaga, een heks die in een huis op kippenpoten woont. Marinka (12, ik-persoon) woont in zo’n huis, samen met haar grootmoeder. Haar Baba is een Poortwachter die de zielen van dode mensen naar het hiernamaals begeleidt. Marinka moet later haar taak overnemen, maar ze droomt van een ander, normaal leven. Ze wil vrienden hebben en niet meer in een huis wonen dat telkens wegrent naar andere plaatsen. Ondanks de waarschuwingen van Baba gaat Marinka stiekem steeds verder van huis. Dat blijkt niet zonder gevaar te zijn. Ze ontdekt dat ze haar lot niet zomaar kan ontlopen en dat ook het huis een eigen wil heeft. Achterin staan een woordenlijst en een kort interview met de auteur. Lezers kunnen op het verkeerde been gezet worden doordat het nu eens leest als een sprookje dan weer als een psychologisch verhaal. Uiteindelijk blijken beide genres mooi verweven tot een verhaal over je lot een eigen kleur geven. Vertaling van 'The h…Lees verder

Over Sophie Anderson

Sophie Gengembre Anderson (Parijs, 1823 – Falmouth, Cornwall, 10 maart 1903) was een Brits kunstschilderes die gespecialiseerd was in genrestukken van kinderen en vrouwen, meestal op het platteland. Haar werk is verwant aan dat van de Prerafaëlieten.

Levensloop

Ze was de dochter van Charles Gengembre, een Parijse architect en zijn Engelse vrouw. Ze was grotendeels autodidact maar studeerde kort portretschilderen bij Charles de Steuben in Parijs in 1843. Om te ontsnappen aan de Revolutie van 1848 in Frankrijk verhuisde het gezin naar de Verenigde Staten. Ze woonden in Cincinnati, Ohio en in Manchester, Pennsylvania, waar ze de Britse genreschilder Walter Anderson trouwde.

Eerst werkte ze als portrettist voor onder meer de chromolithografen Louis Prang & Co.. In 1854 verhuisden de Andersons naar Londen, waar ze haar werk tentoonstelde bij de Royal Academy of Arts. Ze keerden in 1858 naar de VS (New York) terug, …Lees verder op Wikipedia