Boek
Nederlands

De poorten van Atlantis

Patrick Lagrou (auteur)
+1
De poorten van Atlantis
×
De poorten van Atlantis De poorten van Atlantis

De poorten van Atlantis

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Wanneer Marijn mag meevaren op een schip dat op zoek is naar illegale walvisvaarders, ontdekt hij samen met zijn vriendin de poorten van Atlantis.
Onderwerp
Atlantis, Walvissen
Titel
De poorten van Atlantis
Auteur
Patrick Lagrou
Taal
Nederlands
Editie
7de herz. dr.
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
192 p. : ill.
ISBN
9789044801491 9789044807875

Besprekingen

Het derde deel in de succesvolle reeks over Marijn en zijn dolfijnenbroer Derby. Op sommige punten gaat De poorten van Atlantis wat stappen verder dan het tweede deel Een monster uit de diepte, op andere domeinen bevindt het boek zich in de schaduw van deel twee.

Marijn en Talitha zijn de hoofdfiguren in een verhaal waarin twee schepen, later drie, elkaar tegenkomen, ontvluchten, najagen... Er is de Moby Dick, een piratenschip in eeuwige strijd met schenders van milieuwetten, tegenover de Tierra, een illegaal jachtschip met als voornaamste doelwit de walvis. Later speelt ook de Polaris zijn rol in het verhaal, een Zuid-Amerikaans onderzoeksschip. Dat de Tierra het in dit boek niet zozeer op de walvissen gemunt heeft, merkt de lezer pas laat. Hoewel er het hele verhaal lang een onderliggend motief op de loer ligt, is de ontknoping groots en verrassend. Zelfs Marijn had niet durven denken dat hij verzeild zou geraken in een politieke kwestie met internationale propo…Lees verder
Marijn, de zoon van een wetenschapper die voor een grote milieuorganisatie onderzoek doet, mag meevaren met een schip dat jacht maakt op illegale walvisvangers. Zo komt hij in contact met kapitein Olavson en zijn schip Tierra, die nietsontziend op walvissen en andere beschermde diersoorten jaagt. Als zijn vriendinnetje Talitha een spoor van Atlantis ontdekt, onderzoekt Martijns vader die aanwijzingen. Steeds achtervolgt de Tierra hen en een bom, geworpen vanaf de Tierra, vernietigt uiteindelijk de poorten van Atlantis. De personen zijn erg jong voor de avonturen waarin ze verzeild raken. Een bultrugwalvis zorgt vaak voor de oplossing van allerlei problemen. Dat maakt het verhaal even onwaarschijnlijk als Atlantis. Bovendien is het verhaal nogal moralistisch: goed en kwaad zijn zeer absoluut. Aan dit verhaal gingen vooraf 'Het dolfijnenkind' en 'Het monster uit de diepte', maar het is wel afzonderlijk leesbaar. Op de schutbladen staat een kaart van Noord- en Zuid-Amerika met de aangren…Lees verder

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties