Boek
Nederlands

Knokken voor Zita

+1
Knokken voor Zita
×
Knokken voor Zita Knokken voor Zita
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als Sanne bij haar vader gaat wonen krijgt ze een eigen paard, Zita. Haar buurmeisje Merel kan ook goed paardrijden, al zit ze in een rolstoel. Op een bosrit gebeurt er iets vreselijks met Merel, waardoor beide meisjes hun paard dreigen te verliezen.
Titel
Knokken voor Zita
Auteur
Netty Van Kaathoven
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
125 p.
ISBN
9789044816044 (hardback)

Besprekingen

Knokken voor Zita is het derde deel uit de serie ‘De paardenmeiden’ van Netty van Kaathoven en begint meteen waar deel twee eindigde. De paardenkampen uit Gaat Vicca het redden? zijn afgelopen en Rens en de drie paardenmeiden Sanne, Femke en Malaika wachten samen op de manege om naar huis gebracht te worden.
Voor Sanne betekent ‘naar huis’ iets speciaals, want in het vorige deel heeft ze besloten om na de zomervakantie bij haar vader en broer in te trekken in plaats van terug te keren naar haar moeder. Het is Femkes moeder die haar wegbrengt en haar vrienden gaan natuurlijk ook mee. Sanne is maar wat blij dat Femke en Malaika nog even bij haar blijven omdat zij tenminste begrijpen waarom ze niet meteen door het dolle heen is als haar vader haar verrast met een eigen paard, Zita. Toch draait Sanne bij en ze begint te wennen aan haar nieuwe omgeving. Het helpt ook dat Rens in de buurt woont en bij haar op school zit. Daarnaast maakt ze kennis met Merel. Hoewel Merel i…Lees verder
Dit derde deel uit de serie 'De Paardenmeiden'* is prima te lezen zonder de eerste twee delen te kennen. Sanne maakt in dit deel heftige dingen mee. Omdat ze bij haar vader gaat wonen, moet ze haar vriendinnen, school en manege achterlaten. Haar vader heeft een paard voor haar gekocht, maar algauw blijkt dat hij daar niet veel verstand van heeft. Ondanks het feit dat de schrijfstijl weinig aan de verbeelding overlaat, staan de dood van een paard en een ongeluk met een paard garant voor gevoelsdrama. De thema's die daarnaast nog spelen – een meisje in een rolstoel, diefstal, oplichting – draaien ook allemaal om de paarden. Dat in Sannes leven alles over paarden gaat, wordt overtuigend beschreven en daarom is dit boek goed geschikt voor de doelgroep paardenmeisjes (in spé). De paardrijtermen in de tekst zijn schuingedrukt en worden achterin uitgelegd in een woordenlijst (beleren, paniekknoop, achttal). De schrijfster publiceerde onlangs ook 'Faiza is mijn held'**. Vanaf ca. 10 jaar.