Boek Nederlands

Vogelman

Mo Hayder (auteur), Bob Snoijink (vertaler)

Vogelman

Mo Hayder (auteur), Bob Snoijink (vertaler)
Genre:
Vijf prostituees die regelmatig dezelfde pub bezoeken, worden dood aangetroffen op een veld in Greenwich; de sporen wijzen naar een necrofiele seriemoordenaar.
Extra onderwerp
DET
Titel
Vogelman
Auteur
Mo Hayder
Vertaler
Bob Snoijink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Birdman
Editie
12
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2014
368 p.
ISBN
9789021016306 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Engels

Besprekingen

De Londense CID (Criminal Investigation Department) wordt in het Londense Greenwich geconfronteerd met de op gruwelijke wijze verminkte lijken van vijf jonge vrouwen, gedumpt op een braakliggend terrein in de buurt van de Millennium Dome. De lichamen vertonen rituele mutilaties en het postmortale onderzoek wijst op een bizar en weerzinwekkend detail waaruit blijkt dat hier een en dezelfde psychopaat aan het werk was. Rechercheur Jack Caffery wordt belast met het onderzoek. Hoewel jong, dynamisch en ambitieus, wordt hij gekweld door een jeugdtrauma, dat hem extra motiveert in zijn jacht op de seksuele seriemoordenaar.

Mo Hayder debuteert met Vogelman op een wel ongewoon lugubere wijze en moet op dit vlak zeker niet onderdoen voor Hannibal (1999) van Thomas Harris. Pedofilie en necrofilie behoren in deze thriller nog niet tot de topdrie van anomalieën. De fantasie die de dader tentoonspreidt in het verminken van zijn slachtoffers, zou wellicht Jack the Ripper doen b…Lees verder
Op een veld in Greenwich worden de gruwelijk verminkte lijken gevonden van vijf prostituees. Het post mortem wijst uit dat de moorden nog meer gemeen hebben: de moordenaar is een necrofiel die de meest walgelijke dingen met lijken doet. Onderzoek wijst in de richting van een pub, waar zij alle vijf geregeld kwamen. Rechercheur Jack Caffery probeert de zaak zo snel mogelijk op te lossen om verdere moorden te voorkomen. Als de moordenaar zelfmoord pleegt, denkt men dat de zaak is opgelost, maar helaas, de ware necrofiel waart nog steeds rond en heeft nog een toetje op zijn menu. Een ijzingwekkend en gruwelijk verhaal, hoewel de schrijfster ingetogen omgaat met de details. Vaart en spanning, een met persoonlijke problemen worstelende hoofdpersoon, wedijverende politiediensten, een sterke milieuschets: allemaal elementen die dit boek tot een ijzersterk debuut maken. Normale druk.