Boek
Nederlands

Uitvinder Otto en het krimphuis

Bas Rompa (auteur), Willeke De Boer (illustrator)
+1
Uitvinder Otto en het krimphuis
×
Uitvinder Otto en het krimphuis Uitvinder Otto en het krimphuis
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De oma van Otto is door haar leeftijd al zo gekrompen, dat ze niet meer alles zelf kan doen. Uitvinder Otto probeert haar te helpen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Uitvindingen
Titel
Uitvinder Otto en het krimphuis
Auteur
Bas Rompa
Illustrator
Willeke De Boer
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
79 p. : ill.
ISBN
9789044809527

Besprekingen

Otto is een ondernemende jongeman, die voortdurend bezig is met alles om zich heen te observeren en een oplossing te bedenken voor de problemen. Wanneer Otto bij zijn oma gaat logeren, merkt hij dat ze bij veel dingen niet meer kan omdat ze te hoog zijn geworden voor haar. Zijn oma krimpt en het huis krimpt niet mee, en daarom moet ze gevaarlijke toeren uithalen om de was op te hangen of appels te plukken. Otto en zijn zus Jasmijn mogen gaan logeren om te helpen appels plukken en appeltaarten maken voor het wereldrecord 'taarttoren bouwen'. Terwijl ze wachten op Jasmijn die haar vriendje maar niet kan missen, gaan Otto en oma alvast aan de slag. Tussendoor noteert Otto alle problemen waarmee oma geconfronteerd wordt, en doet hij enkele experimenten. Daarnaast bedenkt hij ook een krimphuis: een huis dat gewoon meekrimpt met zijn oma. Terwijl Jasmijn en oma bezig zijn met taarten bakken, maakt Otto een prototype. Wanneer het huis eenmaal af is, lijkt het om heel andere redenen aan oma's…Lees verder
Otto’s oma is door haar leeftijd al zo gekrompen, dat ze niet meer alles alleen kan doen. Appels plukken uit de appelboom, de was ophangen, haar hoed van de kapstok pakken - dat lukt niet meer zo goed. Otto besluit, na een aantal experimenten, om zijn oma te helpen en hij ontwerpt voor haar een woning die steeds kleiner wordt. Zo kan oma overal weer bij. Dit tweede deel rondom uitvinder Otto* is in dezelfde geforceerde stijl geschreven als deel een. Nergens in het verhaal wordt de spanning opgebouwd, zodat Otto’s uiteindelijke uitvinding niet echt als een oplossing voor een dringend probleem gezien kan worden. Door de moeilijke woorden is het boek niet geschikt voor alle lezers, en dit geldt ook voor de doe-het-zelf-proef achterin. Pluspunt zijn de grappige tekeningen, die echter geen inhoudelijke aanvulling vormen op het verhaal. Vanaf ca. 9 jaar.

Uitvinder Otto en het krimphuis

Na het eerste boek 'Uitvinder Otto en de slakmobiel', is er nu ook het tweede deel 'Uitvinder Otto en het krimphuis'. Tijdens een logeerpartij bij zijn oma merkt Otto op dat oma steeds kleiner wordt en lijkt te krimpen. Aan de hand van enkele proeven zoals het koken van spaghettislierten wil Otto het probleem van de “verkrimping” van naderbij bekijken. En zoals de titel van het boek al doet vermoeden maakt Otto zijn naam van uitvinder waar en ontwerpt hij een heus krimphuis. Jammer genoeg kan je dit boek moeilijk als een grote uitvinding beschouwen, en komt de uitvinding van het krimphuis niet echt als een verrassend slot uit de bus. De verhaallijn is eerder langdradig en kan slechts met moeite boeien. Het thema van de “verkrimping” is niet echt herkenbaar en zal dan ook weinig jongensharten sneller doen slaan. De tekeningen van Willeke de Boer zijn leuk uitgewerkt en brengen alsnog enige humor in dit grijze boek.


Suggesties