Boek
Nederlands

Een plek naast de sla

Aag Vernelen (auteur), Debbie Lavreys (illustrator)
+1
Een plek naast de sla
×
Een plek naast de sla Een plek naast de sla
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Een plek naast de sla
Auteur
Aag Vernelen
Illustrator
Debbie Lavreys
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2010
29 p. : ill.
ISBN
9789058386465 (hardback)

Besprekingen

Achter het huis van mama en Fien ligt een moestuin. Fien helpt haar mama graag in de tuin; ze kweken er allerlei groenten, en ook aardbeien. De sla heeft Fien zelf gezaaid. Tijdens een stoeipartij met mama hoort Fien een luide knal. Een merel is tegen het raam gevlogen en is gewond. Fien legt hem in een schoenendoos, en bedenkt allerlei plannen om haar nieuwe vriend beter te maken. 's Anderendaags is de merel dood. 'Ging het met papa ook zo?', vraagt Fien. De dode vogel roept droevige herinneringen op bij moeder en dochter. De merel krijgt een plaatsje in de tuin, naast de sla van Fien. Ma en Fien houden een herdenkingsfeestje voor de merel en voor pa.
Leestechnisch is dit een eenvoudig verhaal met korte zinnen en overwegend éénlettergrepige woorden. De bladspiegel is overzichtelijk, en de tekst heeft een duidelijk lettertype. Midden het eerste leerjaar kunnen de zesjarigen dit verhaal zelfstandig lezen. Minder vlotte lezertjes laten zich wellicht afschrikken door de grote hoeveel…Lees verder
Fien werkt graag met haar mama in de moestuin. Papa is jaren geleden plots gestorven. Ineens vliegt er een merel tegen het raam. Fien legt de vogel in een schoenendoos en verzorgt hem zo goed mogelijk. Toch sterft de merel. Fien vraagt zich af of het ook zo bij papa ging. Een warm en teder verhaal voor jonge lezertjes die met vragen zitten over doodgaan en afscheid nemen. Dit boek kan een aanknopingspunt zijn om met kinderen over de dood te praten. Het is het debuut van de auteur. Zij studeerde bio-ingenieurswetenschappen en psychologie en volgde schrijfcursussen. De illustraties, vaak paginagroot, zijn teder en zacht van kleur en er is de nodige zorg aan besteed. Het verhaal is ingedeeld in getitelde hoofdstukken en gezet in fladderzetsel in een mooi en duidelijk lettertype. Er worden enkele Vlaamse woorden gebruikt. Een verhaal dat door beginnende lezers na ongeveer vijf maanden leesonderwijs zelf gelezen kan worden, AVI-M3, maar ook geschikt is om samen te lezen en over het onderwe…Lees verder

Een plek naast de sla

Samen met mama kijkt Fien fier naar de moestuin. Mama zorgt voor de verschillende groenten. De sla is van Fien. Zij deed het zaad in een kuil en toen groeide de sla. Fien is fier dat haar mama zoveel kan. Papa is er niet meer. Zijn hart stond plots stil, zomaar, ineens. Fien en mama zorgen voor alles. Ze plagen elkaar en houden van elkaar. Plots vliegt er een merel tegen het raam. Is hij dood? Zijn borst gaat langzaam op en neer. Fien legt hem in een schoenendoos.  Ze droomt 's nachts dat hij weer kan vliegen. Maar de merel sterft. Is hij nu bij pa?
Een warm en teder verhaal voor jonge lezertjes die met vragen zitten over doodgaan en afscheid nemen. Mooi geschreven, in een eenvoudige taal. Ook aan de illustraties werd veel zorg besteed- het schutblad achteraan met de bosaardbeitjes! - en de lay-out is erg afwisselend.